Aktuális programok:

Ízelítő a fotóalbumból:

ez mind van nálunk:

- három étterem (wifivel),
- szálláslehetőségek,
- benzinkút (LPG is),
- háziorvos,
- fogorvos,
- gyógyszertár,
- négy élelmiszerbolt,
- két műszaki bolt,
- posta központ,
- takarékszövetkezet,
- két ATM,
- két játszótér,
- múzeumok (Csillagvár, Tájház),
- téglagyár (Wienerberger),
- Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt.,
- vízpalackozó üzem (Garai),
- sörgyártó üzem (Sörművek),
- autószerelő (gumi is),
- METRO raktár,
- a környék legszebb vasútállomása,
- kiváló mobiltérerők (3G, 4G),
- iskola, óvoda,
- Művelődési Ház...

Statisztika

JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval

Országok

66.1%HUNGARY HUNGARY
15.5%UNITED STATES UNITED STATES
4.4%SWITZERLAND SWITZERLAND
3.8%AUSTRALIA AUSTRALIA
1.5%CZECH REPUBLIC CZECH REPUBLIC
1.5%UNITED KINGDOM UNITED KINGDOM
1.5%GERMANY GERMANY
0.8%CANADA CANADA
0.7%AUSTRIA AUSTRIA
0.5%NETHERLANDS NETHERLANDS

Látogatók

Ma:  5
Tegnap:  33
Ezen a héten:  220
A múlt héten:  322
Ebben a hónapban:  1261
A múlt hónapban:  1651
Összesen:  15060


KÖZADATKERESŐ

Tájékoztató a 2010. évi Általános Mezőgazdasági Összeírásról PDF Nyomtat Email
SatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebook
2010 május 31. (hétfő) 20:24

Mezőgazdaságról a mezőgazdaságért

Tájékoztató a 2010. évi Általános Mezőgazdasági Összeírásról

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2010. évi XXIV. törvény alapján 2010. június 1. és június 21. között az ország valamennyi településén Általános Mezőgazdasági Összeírást (ÁMÖ) hajt végre.

 

 

A 2010. júniusában folyó felvétel a magyar agrárstatisztika történetének hetedik teljes körű összeírása. Az adatfelvétel szükségességét az támasztja alá, hogy a legutóbbi, (2000. évi) teljes körű összeírás óta folytatódott a magyar mezőgazdaság átalakulása, de emellett újabb kihívás elé állította az agráriumot az is, hogy 2004-ben Magyarország az Európai Unió tagja lett. Az összeírás célja, hogy átfogó, pontos képet adjon a döntéshozók és a gazdálkodók részére az átalakulás folyamatáról, a mezőgazdaság jelenlegi szerkezetéről és az ágazat szereplőinek helyzetéről.

 

Az ÁMÖ kiterjed a földhasználat, a növénytermesztés, az állatállomány részletes feltérképezése mellett a mezőgazdaságban foglalkoztatottak összeírására, mezőgazdasági szolgáltatások nyújtására és igénybevételére, valamint a mezőgazdasági termelési módszerek –talajművelési, öntözési, trágyázási stb. eljárások– számbavételére is.

 

Újdonság, hogy a gazdaságokat nem a gazdálkodó székhelyével (lakhelyével), hanem a legfontosabbnak ítélt mezőgazdasági tevékenység (pl.: valamely növénytermesztési ágazat, állattartó telep, stb.) földrajzi helyével azonosítjuk. A földrajzi hely meghatározásához a helyrajzi számot, vagy a területalapú támogatások esetében meghatározott MEPAR-azonosítót használjuk fel.

 

A termelőket, egyéni gazdaságokat szakszerűen felkészített összeírók keresik fel és személyes megkérdezés során töltik ki a kérdőíveket, míg a gazdálkodó szervezetek a kitöltött kérdőíveket postán küldik vissza a KSH-nak. Mivel az összeírást törvény írja elő, a kérdésekre a válaszadás kötelező, megtagadása szabálysértési eljárást vonhat maga után. Az adatgyűjtést elrendelő uniós és hazai jogszabályok értelmében Magyarországon adatot kell szolgáltatni az olyan mezőgazdasági tevékenységet folytató háztartásoknak és társas vállalkozásoknak, akik az összeírás eszmei időpontjában (2010. június 1-jén):

• mezőgazdasági hasznosítás alatt álló termőterületet használnak, vagy

• mezőgazdasági haszonállatot tartanak, vagy

• intenzív kertészeti termelést, illetve gombatermesztést folytatnak, vagy

• mezőgazdasági szolgáltatást végeznek.

 

A KSH érintett munkatársain kívül a Dél-Dunántúli Régióban mintegy 1300 összeíró vesz részt az adatfelvétel végrehajtásában, akik 256 ezer címet keresnek fel. A résztvevők személyre szóló igazolványt kapnak, mely a személyazonosságot igazoló okmánnyal együtt érvényes. Szükség esetén az igazolvány sorszáma alapján, a KSH területileg illetékes szervezeti egységeinél ellenőrizhető annak jogszerű használata. Az összeírás időszakában a KSH munkatársai az ingyenesen hívható 06-80-200-224-es telefon-számon érhetők el, s készségesen válaszolnak az összeírással kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

 

Kérjük a lakosságot, hogy számlálóbiztosainkat fogadják bizalommal és pontos válaszadásukkal segítsék az összeírás sikeres megvalósítását, hiszen az országos mezőgazdasági leltár elkészítése minden gazdálkodó érdeke.

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

Pécsi Igazgatóság